2019. november 25., hétfő

Eladó Munkácsy-díjas Ujváry Lajos: Ősz a Gyimesben című, olaj, farost, Képcsarnokos festménye - Jelenlegi ára: 64 999 Ft

Ujváy Lajos (Kaposvár,  1925.  február 26.  –  Budapest, 2006.  március 22. ) :  A festmény mérete:  60 * 80 cm + 6 cm keret, olaj, farost, jjl. Ujváry, modern keretben.  Azonnal falra akasztható, szép állapotban. Szívesen és sokat dolgozott Erdélyben. Eme képén az alkony lilás-kékes felhői és a hegyvonulat mögött felbukkanó sárga ég erős kontrasztját az előtérben levő hegyvonulatok komor zöldes, sárgás színei békíti ki. Puha és lágy felületek az alkonyba elvesző táj melankolikus képe. Az emberi jelenlétre a falu alkonyi fényei utalnak.  Az erdélyi Gyimesek és a dunakanyari tájak tájfestőjeként tartják számon.
A Fejér megyei Örspusztán járt elemi iskolába. Tízévesen került a veszprémi piarista gimnáziumba és annak internátusába, a Dávidiumba, ahol tanárainak egyike Lékai László, a későbbi esztergomi érsek volt. Két Veszprémben töltött év után a Dombóvári Királyi Katolikus Esterházy Miklós Nádor Főgimnáziumban folytatta tanulmányait, s itt érettségizett 1944-ben. Első mestere Marczell György gimnáziumi rajztanár volt. Meghatározó volt számára dr. Péczeli László munkássága is, aki nemcsak az irodalom, hanem a zene szeretetére is nevelte.
Húsz évvel később, sikeres erdélyi és moldvai gyűjtőútjainak magnószalagra rögzített anyagát is Péczely László és leánya,  Kodály Zoltánné biztatására adta át az MTA néprajzkutató Csoportjának.
1944-ben felvették a Képzőművészeti Akadémiára, de a háború miatt tanulmányait már nem tudta megkezdeni. 1945. január 1-jén kétszáz hőgyészi falubelijével együtt az oroszok munkatáborba hurcolták. 1946. október 5-én érkezett haza és megkezdte Képzőművészeti Főiskolai tanulmányait Szőnyi István növendékeként. 1949-ben eltávolították a főiskoláról, de Szőnyi István és Bernáth Aurél ajánlására visszavették. Ezekben az években Rákosi Mátyástestvére, Bíró Károly a Képzőművészeti Főiskola akkori főtitkára így jellemezte a fiatal művészt: „ … marxizmus-leninizmussal szemben passzivitást mutatott, a népi demokrácia kérdései nem érdekelték, szakmailag is polgári beállítottságú”.  Z. Gács György, a Képző- és Iparművészeti Gimnázium igazgatója azonban úgy döntött, hogy helyettes tanárként alkalmazza. Az idő őt, és azokat a barátokat igazolta, akik megérezték benne a tehetséget.
1951-ben diplomázott Pór Bertalan és Szőnyi István növendékeként. Diákkorában a magyar irodalom legjobbjaival levelezett, ekkor ismerte meg Szabó Lőrincet,  Kassák Lajost,  Remenyik Zsigmondot,  Tersánszky Józsi Jenőt és Tamási Áront. Szinte valamennyiükről készített portrét, amelyeket 1960-ban a Csók Galériában mutatott be, ahol Kodály Zoltán,  Szabó Pál,  László Gyula is megtisztelték a fiatal művészt a jelenlétükkel. 1985-ig, nyugdíjba vonulásáig a Képző- és Iparművészeti Gimnázium tanára volt.
Dombóvár képviselő-testülete 2005. augusztus 19-én ünnepi ülés keretében díszpolgárrá választotta, és a közgyűlési terem az Ujváry-terem elnevezést kapta.
Festészeti stílusára tanára, Szőnyi István hatott leginkább. Érdeklődésének középpontjában a paraszti életforma régi rekvizitumai és újabb jelenségei álltak. Különösen sokat foglalkoztatta az erdélyi székely falvak élete. Egyszerű, tömör formaadás, mélyen izzó, lírai színvilág jellemzi képeit. Az erdélyi Gyimeseket és a Dunakanyart örökítette meg képein, a jelenkori tájképfestészet egyik legmeghatározóbb egyéniségének tartják. Erdélyi, moldvai útjairól készített néprajzi gyűjtőmunkáját a Magyar Tudományos Akadémiának ajánlotta fel.
Első gyűjteményes kiállítását Dombóváron rendezték meg 1977-ben. Élete folyamán több mint 50 egyéni és csoportos kiállítása volt Magyarországon és külföldön egyaránt. Műveit Párizs, Helsinki, Tokió, Kairó, valamint több német és olasz város múzeumaiban és galériáiban láthatták.
Élete folyamán több, mint 50 egyéni és csoportos kiállítása volt hazánkban és külföldön egyaránt. Műveit Párizs, Helsinki, Tokió, Kairó valamint több német és olasz város múzeumaiban és galériáiban láthatták.
A paraszti életforma régi rekvizitumainak és újabb jelenségeinek ábrázolója, különösen sokat foglalkoztatta az erdélyi székely falvak élete. Egyszerű, tömör formaadás, mélyen izzó, lírai színvilág jellemzi képeit.  
Munkásságáért Munkácsy-díjjal tüntették ki. Több képe található a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében.
Eredetiségére örök pénzvisszafizetési garanciát vállalok!


Jelenlegi ára: 64 999 Ft
Az aukció vége: 2019-12-16 19:32 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése