2021. augusztus 30., hétfő

Virágot és nádast ábrázoló japán tekercskép Hôitsu Sakai pecsétjével - Jelenlegi ára: 69 990 Ft

Virágot és nádast ábrázoló japán tekercskép Hô itsu Sakai pecsétjével
Hô itsu Sakai (1761-1829) eredeti nevén Tadanao Sakai, japán festő, költő volt a késő Edo-korban.  Fiatalkorában számos irányban fejlesztette ki művészi tehetségét, tanulmányozta a noh drámát, a haiku és a tanka költészet.
Mint, ahogy az az Edo-korban megszokott volt, ő is a Kanô -iskolában kezdte meg tanulmányait, bár mindinkább vonzotta az ukiyo-e technika, így Utagawa Toyoharunál folytatta tanulmányait. Később Watanabe Nangakunél és Sô Shisekinél tanult tovább.  1797-ben szerzetesnek állt a Nishi Hongan-ji templomban, részben, mert egészsége megromlott, részben pedig, - mint ahogy azt egy haikuban is megírta, - hogy elkerülje mindazt a nyomást, ami egy daimyô fiaként elvártak tőle.
Életének nagyjából két évtizedében főként magányban élt, saját művészetére és Ô gata Kô rin alkotásainak tanulmányozására koncentrálva. Kô rin tiszteletére a művész halálának századik évében kiadta a ’ Kô rin hyakuzu’ és a ’ Ô gata-ryû ryakuin-fu’ könyveket.
Képein Hô itsu egyrészt Kô rin dekoratív művészetét élesztette fel, gondolta tovább, miközben egyedülálló alkotásokat hozott létre,  így válva végül a Rinpa festőiskola kiemelkedő alkotójává.
Származási hely: Japán
Anyag: Selyem, szövet, csont
Technika: tekercskép; tus, festék, selyem
Méretek: Hosszúság 162 cm, Szélesség 42 cm (Teljes szélesség 46, 5 cm)
Tömeg: 270 g
Jelezve: Hô itsu Sakai pecsétje a bal alsó sarokban. (Eredetisége nem volt vizsgálva)
Tartozékok: Császárfa doboz

Jelenlegi ára: 69 990 Ft
Az aukció vége: 2021-08-30 22:10 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése